Of je veel of weinig te maken hebt met acute wondzorg hangt erg af van jouw discipline en jouw doelgroep patiënten. Stel je werkt als doktersassistente, dan wordt je meer geconfronteerd met brand- en snijwonden en zeker ook met valpartijen of gevolgen van huis-, tuin- en keukenongelukken. Ben jij een zorgprofessional in de ouderenzorg dan zal je met regelmaat een ontvelde huid als “Skin Tear” tegenkomen en daarnaast zijn krab- en bijtwonden ook zo maar mogelijk.
Tijdens deze cursus leer je wat te doen en met welke materialen. Ook bespreken we, bij welke discipline je aan het beste adres bent in welke situatie. Je zal kennismaken met nieuwe producten en wondzorgmaterialen welke zeker niet mogen ontbreken bij de juiste zorgverlening. Zowel voor de juiste behandeling al ook voor preventie!
Wanneer je in de zorg werkt, dan is “wondverzorging” toch zeker een onderwerp welke met regelmaat aan de orde komt. Het is ook een onderwerp waar veel informatie over te vinden is, maar waar ook nogal veel verschillende wijze van inzichten over zijn. Wat wordt er nou eigenlijk bedoeld met “moderne” wondgenezing? En hoe bepaal ik nu voor welke type wond, welk type product bij welke stadia in de wondgenezing? Deze cursus is juist bedoeld voor hen die met dit soort vragen zitten.
Je wordt natuurlijk niet in één dagdeel opgeleid tot wondverpleegkundige, maar wel leren we je een wond te “lezen”. Wat zie je en wat moet je dan doen? Je leert de classificaties van ALTIS, TIME en WCS toe te passen en te leren kiezen voor het juiste product. Naast de benodigde theoretische onderbouwing zal je ook advies gaan geven bij diverse casuïstieken.
Inhoud
Tijdens deze cursus wordt er aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen:
- Skin Tears
- Krab-, bijt- en snijwonden
- Steek- en prikaccidenten
- Brandwonden
- Verwijzing naar de juiste richtlijnen
- Hechten of lijmen?
- Welke discipline wanneer?
- Wondzorgproducten, wat gebruik je wanneer of juist niet?
Doelstelling
Na deelname aan deze cursus is de cursist in staat;
- Een acute wond door de juiste discipline te laten behandelen
- Een adequaat voorstel tot behandelen te kunnen geven
- Preventieve maatregelen te bedenken
- De juiste materialen te gebruiken
Doelgroep
Deze cursus is in eerste instantie bedoeld voor verzorgenden en verpleegkundigen, doktersassistenten en praktijkondersteuners. Verder is iedereen met interesse van harte welkom!
Docente
De cursus wordt gegeven door Jacobine Melis. Zij is een enthousiaste docent en wondverpleegkundige die zowel graag aan het bed als voor de klas staat. Hierdoor is er veel herkenning en is haar geen enkele vraag vreemd. Sterker nog, daag haar vooral uit met ingewikkelde vragen omtrent deze materie. Haar lessen zijn volgens de recensies beslist nooit saai!
Waardering: 5 accreditatiepunten V&VN en 4 accreditatiepunten voor doktersassistenten via KABIZ