Training basishygiëne (praktisch) en infectiepreventie

Training basishygiëne (praktisch) en infectiepreventie

Deze praktisch ingestoken training zorgt voor een goede basis óf update met betrekking tot basishygiëne en infectiepreventie. Een aantal beginselen zijn natuurlijk wel bekend, denk bijvoorbeeld aan het desinfecteren van handen, lange haren in een staart en het niet dragen van sieraden. In de zorg zijn infectiepreventiemaatregelen heel belangrijk. Door deze maatregelen goed op te volgen, bescherm je kwetsbare cliënten of patiënten én ook jezelf tegen besmetting met ziekmakende micro-organismen. Deze besmettingen kunnen leiden tot onwenselijke en onnodige infecties of zelfs virusuitbraken. 
         
Op lange termijn helpen de maatregelen bij het voorkomen van onnodige infecties en de daarop mogelijk volgende antibioticaresistentie. Geen overbodige luxe als je bedenkt dat volgens Britse onderzoekers in 2050 jaarlijks meer mensen zullen sterven aan antibioticaresistentie dan aan kanker. Het op goede wijze toepassen van infectiepreventiemaatregelen is daarom uitermate belangrijk. Toch is het voor organisaties en zorgprofessionals nog altijd een uitdaging om de maatregelen op de juiste manier in de dagelijkse werkpraktijk te verankeren. 

Inhoud

In deze training komen de diverse onderdelen aan bod om te komen tot een kwalitatief goed hygiëne- en infectiepreventiegedrag. Een goede hygiëne basis zorgt er ook voor dat het toepassen van hygiëne- en infectiepreventie geen extra werk hoeft te zijn, maar veelal is geïntegreerd in je dagelijkse zorghandelingen. 

In deze training basis hygiëne en infectiepreventie komen de essentiële onderdelen van basis hygiëne en infectiepreventie aan bod:

  1. Persoonlijke hygiëne
  2. Handhygiëne
  3. Persoonlijke beschermingsmiddelen
  4. Isolatiemaatregelen, infectieziekten en antibiotica (microbiële) resistentie
  5. Reiniging en desinfectie van materialen en oppervlakken; opruimen van bloed en lichaamsvloeistoffen
  6. Opslag van (steriel) medische hulpmiddelen
  7. Urinelozing en stoelgang: hulp bij en afvoeren van
  8. Afval en vuil linnengoed; hoe ga je hiermee om
  9. Voedselveiligheid en HACCP.

Door middel van 18 kaartjes (twee per bovenstaand onderwerp) waarop vragen, stellingen of een doe activiteit staan gaan we in gesprek over de verschillende hygiëne onderdelen en vergroot je op interactieve manier in twee uur je kennis over hygiëne en infectiepreventie en de toepasbaarheid daarvan binnen je werk.

Doel van de training

Aan het eind van de twee uur durende training weet je weer hoe jij of je team kan bijdragen aan een goed niveau van hygiëne en infectiepreventie. Je gaat naar huis of terug naar je werk met verschillende tips en tricks die je helpen om hygiënisch werken makkelijker te maken. Door hygiënisch te werken voorkom je infecties en antimicrobiële resistentie of de verspreiding ervan bij de patiënten of bewoners. 

Doelgroep

  • ZZP-ers in de ziekenhuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.
  • Medewerkers / zorgteams binnen locaties van ziekenhuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Duur

Deze training duurt 2 uur.

Kosten

Deze training kost € 195,- per persoon. Voor in company gelden aangepaste groepstarieven. Neem daarvoor contact met ons op voor een voorstel op maat. 

Certificaat

Na deelname ontvang je per e-mail een certificaat. 

Minimaal aantal deelnemers

Deze training kan doorgaan als er minimaal 4 deelnemers zijn. De maximale groepsgrootte is 12.

Accreditatie

De training is niet geaccrediteerd. 

Incompany

Deze scholing is ook in company te boeken. Onze specialist geeft dan een training alleen voor uw team. naar wens op een locatie van ISZA scholingen of uw eigen locatie. 

Kies een datum